Välkommen till Hälsingehambon
Den mest anrika tävlingen i sitt slag
Föregående
Nästa

Hälsingehambon

Hälsingehambon dansas enligt tradition ”den försa lördag efter första söndagen i juli”. Då är det åter dags att i tidig morgondimma infinna sig i byn Hårga nedanför det mytomspunna bergets fot. Just när älvorna dansar bort daggen från ängen och solen stiger över bergets topp, samlas glada dansare och publik, och Ljusnans vackra dalgång fylls med musik och hambodans från tidig morgon fram till sen kväll.

Den 8 juli 2023 dansas Hälsingehambon nästa gång. Mer information kommer.

Lite mer om Hälsingehambo och tävlingen

Hälsingehambo är en mjuk och kraftfull nighambo med betoning på 1:a taktdelen genom hela dansen. Dansen ska flyta på i en jämn rörelse framåt genom alla 8 takter i reprisen.

Under Hälsingehambon blir paren bedömda för teknik, balans, samdansning och följsamhet till musiken. Helhetsintrycket påverkar, mer än detaljer, domarnas val av bedömningssiffror.

Hälsingehambon dansas i tre klasser; Ungdom, Huvudklass och Senior och är en svettig utmaning men framför allt en härlig upplevelse av dans, glädje, färgprakt och gemenskap. Kom med du också! När den trolska och mystiska hambopolskan Hårgalåten spelas upp är det med lite fantasi lätt att tänka sig hur spelemannen i Hårgasägnen kliver in på logen en sen lördag kväll och spelar den låt vars toner ingen kan sluta att dansa till…

 

Hambons historia

Historia

Hambons ursprung har varit omstritt. Den utvecklades troligen kring förra sekelskiftet ur polskan som under 1800-talet var den vanligaste pardansen på den svenska landsbygden. Vid förra sekelskiftet kom också de första kompositionerna av särskilda hambomelodier.

Hambon har tydlig betoning på den första taktdelen. Musiken är alltid indelad i grupper om åtta takter.

Hambo, som dansas till musik i 3/4 takt, tillhör de svenska gammaldanserna. Den är närbesläktad med polska och var ursprungligen en variant av polka–mazurka.

Orbaden Spa&Resort

Spa hotell

Järvsöbaden

pensionat
Hälsingland Vilt och vackert