FRÅN KÔLBULLAR TILL GRILLOSTVÅFFLA
Från pârgröt till napolitansk pizza
Smaka Hälsingeostkaka!
Tradition och gastronomi
Föregående
Nästa

äkta smakupplevelser - kontrasternas landskap

I Hälsinglands skafferi finns smaker och produkter från hav till skog med allt däremellan.

Matarvet från gård och fäbod är stark och den största kändisen är Hälsingeostkakan. Den får du inte missa när du besöker oss! Den är inte alls lik sin småländska kusin. Den är slät oftast lite gnisslig i konsistensen och serveras traditionellt varm med saftsås eller sylt och grädde.
Andra traditionella rätter är kolbullar, pank, pärgröt med fläsk, tunnbröd och färskost gjorda på ko- eller getmjölk.

Från Jungfrukusten kommer matarvet från den traditionella fiskenäringen. Förädling av fisk till böckling, sotare, rökt- och inlagd fisk och surströmming finns att uppleva längs kustens restauranger och gårdsbutiker. Både traditionella och nyskapande rätter och produkter.

Skogens skafferi med viltkött, bär och svamp finns att njuta av på många restauranger.

Köp hem smakerna från någon av landskapets många förädlare av sylt, marmelad, must, inläggningar, charkvaror, ost mm. Mathantverkarna i Gävleborg ligger i toppen sen många år tillbaka med många medaljer i SM i Mathantverk.

På matvarden.se hittar du lokal mat i hela Gävleborg.

Här hittar du restauranger och andra mataktörer som erbjuder något att äta i Bollnäs, Hudiksvall, Söderhamn, Ljusdal, Ovanåker och Nordanstig

Dela dina matupplevelser i Hälsingland på sociala medier och tagga dom med @halsingland #hälsingland så kanske din bild dyker upp här!

Hälsingland Vilt och vackert