SÖDERHAMN
Besök Söderhamns skärgård

Söderhamn, kuststad i Hälsingland

Söderhamns skärgård - en av Sveriges vackraste

Söderhamn är en liten stad vid kusten i Hälsingland. I Söderhamns kommun bor drygt 25 000 människor i staden, skärgården och på landsbygden. Söderhamn har mycket att erbjuda, från den kompakta stadskärnan, till den vackra skärgården med över 500 öar och såklart Hälsinglands djupa skogar och blånande berg. 

Söderhamns skärgård bjuder på många möjligheter till dagsturer och övernattningar. Till exempel kan man besöka det pittoreska fiskeläget Skärså som är ett populärt besöksmål med de fina omgivningarna med glashytta, butik, café och den välkända restaurangen Albertina. På öarna Rönnskär, Enskär och Storjungfrun finns möjlighet att övernatta i stuga eller vandrarhem under sommaren. Det finns arrangerade båtturer till flera av skärgårdens öar. 

Söderhamns kommun ansvarar förövrigt för drift, förvaltning och underhåll av gästhamnar och gästbryggor, stugor, vandrarhem och farleder. Kommunen vill engagera till ett rörligt friluftsliv i skärgården. 

Rikt kulturliv - från föreläsningar till världsarv

För den som önskar ett rikt kulturliv anordnas här olika evenemang året runt, allt ifrån konst- och fotoutställningar, teaterföreställningar, föreläsningar, och konserter.  

Utanför Söderhamn, i Asta by i Söderala socken, finns ett av Hälsinglands mest unika kulturarv, i hälsingegården Erik-Anders som tillsammans med sju andra gårdar i landskapet utgör ett av UNESCO’s världsarv – Decorated Farmhouses of Hälsingland. Förutom att uppleva gården kan man både övernatta bekvämt och fika i gårdens trädgårdscafé. 

Att bo i Söderhamn

I Söderhamns kommun finns ca 13 grundskolor, varav ett par drivs fristående och resterande av kommunen. Kollektivtrafiken är väl utvecklad, med stadsbussar som förenklar resandet inom staden och till resecentrum,
för den som reser längre, eller pendlar med buss eller tåg.
 

För den som söker lägenhet att hyra finns till exempel det kommunägda bostadsbolaget Faxeholmen som är den största aktören på Söderhamns bostadsmarknad med drygt 3000 bostäder runtom i Söderhamns kommun.  

Söderhamn når du via E4 eller med snabbtåget SJ 3000, eller med båt till någon av våra hamnar. Här finns även Norrlands djupaste isfria hamn, Orrskär. 

Välkommen! 

Hälsingland Vilt och vackert