Vinter i Hälsingland

Hälsingland i vintertid – genuint, med en underbar mix av det vilda och det vilande… 

Vinter i Hälsingland bjuder på skidåkning utför i Järvsöbacken, eller på längden i Harsa, skridskoåkning i skärgården, skoteråkning efter härliga leder dagtid och stillheten vid en knastrande kakelugn på kvällen… Vinter i Hälsingland ger tillgång till djupa, tysta, snötyngda skogar, samtidigt som vi är ett kustlandskap, med två kuststäder – Söderhamn och Hudiksvall, och runtom i landskapet finns närhet till både rogivande naturupplevelser och adrenalinfyllda aktiviteter.  

I Hälsingland finns ”allt” – utom långa köer…  

Skidåkning i Hälsingland

Hälsingland, och speciellt då landskapets inland, bjuder på mycket fin skidåkning under vintern.

Snösäkra Harsa ligger 400 möh och erbjuder 80 km välpreparerade skidspår i många olika varianter för att tillfredsställa skidåkare på olika nivåer och önskad utmaning för dagen. Harsa erbjuder även boenden både i form av stugby och  vandrarhem B&B i Harsagården, vackert beläget vid Harsasjön. Restaurangen med plats för 220 sittande gäster har fullständiga rättigheter och har öppet dagligen under vintertid .

Hassela är en annan skidanläggning med mycket trevlig skidåkning på både längden och utför. Hassela erbjuder 20 nedfarter och 8 liftar, den längsta nedfarten är 2,5 km lång och den högsta fallhöjden är 310 meter. På längden finns flera preparerade skidspår från 2,5 km till 8 km. I Hassela finns en året runt-camping samt stugor, lägenheter och hotell som boendealternativ. Hassela Ski Resort har flera restauranger och barer och även ett Badpalats med inomhuspool, bubbelpooler och bastu. 

Den största anläggningen för utförsåkning i Hälsingland är Järvsöbacken. Till Järvsö reser du enkelt med tåg (ca 3 timmar från Stockholm), där du kliver av mitt i byn. Järvsöbacken och en mängd boendealternativ ligger precis i anslutning till byn. 

Hälsingland har flera mindre skidbackar och längdskidspår. I Bollnäs finns en populär, lite mindre skidanläggning för både utförsåkning och längdåkning vid Bolleberget. Den alpina anläggningen heter Bollebacken och på området finns även boendemöjligheter. I Hudiksvall finns många skidspår, de flesta med elljus.

Långfärdsskridskor i Hälsingland

I Hälsingland finns det fina förutsättningar för långfärdsåkning på skridskor både till havs och på insjöar. Skridskosäsongen pågår oftast från början av november till mars-april. Hudiksvalls Friluftsfrämjande har ledarledda turer på söndagar så länge vädret tillåter. Kungsholmen i Segersta. Hos Kungsholmen Restaurang och Konferens i Segersta kan du både bo och äta gott samt få hjälp med din längdteknik hos välkända skidåkarparet Erik och Billan Östlund som driver den här anläggningen.  

Med flera prisade krogar runtom i landskapet är engagemanget kring den hälsingska matkulturen utbredd. Restaurangerna ligger dessutom ofta i vackra omgivningar av kulturell betydelse, där allt vävs ihop. En av de mest välkända krogarna, med sin huvudsakliga säsong under sommaren, men som öppnar upp för Julbord under vintern, är Växbo Krog i byn Växbo strax utanför Bollnäs. Några av de vackra Hälsingegårdarna bjuder också in till genuina, hälsingska julbordYstegårn i Hillsta, utanför Hudiksvall och Gästgivars i Vallsta norr om Bollnäs är bara två exempel. 

Vilken typ av boende vill du ha under din vistelse i HälsinglandSki in ski outPrivat stuga med självhushåll? Bekvämt hotellboende? Vandrarhem, camping eller B&B? Här finns alla typer av boenden att välja påsom passar olika besökares önskemål om aktiviteter och intressen under vistelsen i Hälsingland. Här finns alltid ett boende som passar dig och dina förväntningar...
Välkommen till Hälsingland!